Cibora papirusowa i orzech wodny

Cibora papirusowa i orzech wodny
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Cibora papirusowa i orzech wodny

Roślina dająca papirus, na którym pisali starożytni. Wysokie na trzy metry rośliny za kończone pióropuszami składającymi się z wąskich liści rosną wzdłuż rzek na przestrzeni wielu kilometrów. Jest to cibora papirusowa nazywana powszechnie papirusem właściwym. Pędy papirusu zawierają przestrzenie wypełnione powietrzem, dlatego SA bardzo lekkie i nie toną. Cechę tę odkryto jeszcze w starożytności i budowano z papirusu niewielkie, dwuosobowe tratwy. Papirus występuje przede wszystkim w Egipcie, wzdłuż Nilu oraz nad jeziorami Wiktoria i Czad. Korzenie papirusu tworzą pod ziemią plątaniny, które są przysmakiem hipopotamów. Korzenie przypominają w smaku migdały, dlatego też są również spożywanie w stanie surowym lub jako prażone, przez ludzi. Roślina ta wpisała się w historię, ponieważ wytwarzano z niej papirus, czyli rodzaj starożytnego papieru. Technikę wykonywania papirusu znano już cztery tysiące lat ten. Rdzeń pędu wycinano, cięto na cieniutkie paski i układano obok siebie. Następnie układano druga warstwę pasków w poprzek. Tak ułożone dwie warstwy zaprasowywano.

Orzech tej rośliny jest bogatym źródłem skrobi. Jednoroczną rośliną żyjącą w stojących i wolno płynących wodach jest kotewka orzech wodny. Zobaczyć ją można w wodach Europy i Azji Środkowej i Południowej. Zobaczyć można na powierzchni wody tylko jej liście mające kształt owalnego rombu. Wiele rosnących obok siebie liści tworzy na powierzchni wody ciekawy wzór. Pod powierzchnią wody znajduje się pozostała część rośliny, z której jeden pęd wydostanie się nad wodę, aby na jego końcu zakwitł kwiat. Kwiat kotewki przypomina różyczkę, ale kwitnie bardzo krótko. Liście mogą swobodnie pływać po wodzi, ponieważ starsze, znajdujące się pod wodą pędy mają w zgrubiałej łodydze przestrzenie z powietrzem, niczym balon unoszące roślinę. Kwiat kotewki po przekwitnięciu znika w tafli wody i tam rozwija się owoc. Owoc przybiera kształt orzech z czterema kolcami mającymi kształt kotwicy. Orzech kotewki odrywa się od pędu i za pomocą kolca zaczepi w dnie. Bogate w skrobie owoce kotewki były zbierane i służyły za pokarm. Zmielone dawały mąkę, z której w Indiach wypiekano chleb.

Pozostałe artykuły o szkole i edukacji: